Az oldalon cookie-kat és a Google Analytics szolgáltatását használjuk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk a honlapunkon.

Ha kikapcsolja a cookie-kat, annak hatása lehet az oldal működésére. A beállításokat bármikor megváltoztathatja, kérjük ezzel kapcsolatban nézze meg a böngésző információkat, vagy a segítség oldalt.

Lok Yiu

Lok Yiu nagymester 1922-ben született Hongkong-ban. Yip Man hongkong-i tanítványainak első generációjához tartozik. 1950-ben az Éttermi Dolgozók Munkásegyletében kezdett el Yip Man-nál Wing Chun-t tanulni. A kemény edzéseknek köszönhetően néhány hét múlva csak Leung Seung és Lok Yiu maradt meg a tanítványok közül. Yip Man Lok Yiu-hoz költözött, s vele élt az elkövetkező nyolc évben, azután is, hogy a Munkásegyletben újraindult az oktatás. Ezidő alatt Yip Man szó szerint éjjel-nappal edzette tanítványát. Rövid idő múlva Lok Yiu lett az edzéseken a segédoktató. Az ötvenes években Lok Yiu, Leung Seung, majd Wong Seun Leung volt aki megalapozta a Wing Chun hírnevét. Résztvettek versenyeken, és hagyományos kihívásos küzdelmekben. Számos stílus képviselőivel szemben sikerűlt győzelmet kivívni, s ami a legnagyobb fegyvertény volt, sikerűlt Lok Yiu-nak és Leung Seung-nak a Choi Lei Fat stílus által kiállított küzdőket is legyőzni. Addig a Choi Lei Fat iskolát legyőzhetetlennek tartották. Tanulmányai befejeztével saját iskolát nyitott, ahol több mint ötven éven át oktatta stílusát. Két fia, Lok Geng Sang és Lok Geng Gwong, illetve unokája Lok Wu Man is megtanulta rendszerét. 1992-ben fogadta egyetlen nem kínai tanítványát, Wilhelm Blech-et, akit pár év múlva (két fia mellett) örökösének nevezett ki. 2006-os halálával a Wing Chun egyik legnagyobb alakja távozott el.