Az oldalon cookie-kat és a Google Analytics szolgáltatását használjuk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk a honlapunkon.

Ha kikapcsolja a cookie-kat, annak hatása lehet az oldal működésére. A beállításokat bármikor megváltoztathatja, kérjük ezzel kapcsolatban nézze meg a böngésző információkat, vagy a segítség oldalt.

Hogyan válassz harcművészetet?

• Sok az infó és nem tudsz eligazodni közöttük?
• Odáig eljutottál, hogy vannak övek, meg vizsgák, meg pizsamás keletiek rugdosnak, de a többi érthetetlen katyvasz?
• Segítünk eligazodni!

  KATTINTS IDE  
s olvasd el a továbbiakat!

A Wing Chun iskolái

A Wing Chun mára több tucat iskolára bomlott fel. A legismertebbek ezek közül a Yip Man és tanítványai által létrehozott stílusok, hisz ezek tanítottak először szélesebb közönség részére is, s ma már többnyire Európában, Amerikában, vagy Ausztráliában is elérhetőek. Kevéssé ismertek a Fatsaan-ban máig létező iskolák, melyeknek tanulóbázisa ma is jórészt csak Kínában van. Nem szólva a buddhista papok által gyakorolt iskoláról, a Baak Hok Weng Chun-ról, vagy a hagyományokhoz ragaszkodó, csak néhány tanítvány részére oktató mesterekről, melyekről jószerével csak annyit tudni, hogy léteznek.

Ji Sin Weng Chun
(Zhi Shan Yong Chun)

A Wing Chun legismertebb változatai a "Yip Man ágból" kerültek ki, de ezen kívül számos változata fennmaradt, s ezek is főként Fatsaan környékén. Egyik ilyen változat a Ji Sin Weng Chun. A stílust a fujian-i Shaolin kolostor legendás szerzeteséről, Ji Sin-ről nevezték el. A stílus Ji Sin tanítványától, Syun Gam-tól (becenevén "Daai Fa Min" Gam, vagyis "Festettarcú" Gam) ered. Mikor Syun új kosztümöket szerzett be Fatsaanban, megismert egy szabóinast, Fung Siu Ching-et. Rövid időn belül Fung Syun tanítványa lett, s követte a társulathoz, ahol a sminkek elkészítésében segédkezett, szabad idejében pedig a Weng Chun-t tanulta. Fung rendszerezte a stílust, s több tanítványnak is átadta. A legismertebbek Fung Ting (a fia), Dung Syun, Ma Jung Yu, Dung Jit, Lo Ying Nam és Lo Kai Tong. Fung révén a Ji Sin Weng Chun elterjedt több dél-kínai tartományban, Thaiföldön, Vietnámban, Szingapurban és Indonéziában. Fung Siu Ching 71 éves korában fogadta utolsó tanítványát, Yun Kei Saan-t. Dung Jit átadta művészetét Jyu Jung Man-nak, aki Makao-ba költözött, ahol bár ismert küzdővé vált és "Legyőzhetetlen" Jyu-ként emlegették, nem tanított, csak az orvosi hivatásával foglalkozott. Dung Syun fiának Dung Yik-nek és Pak Cheung-nak adta tovább a rendszert. Az 1900-as évek elején Fung Siu Ching tanítványai óvták Fatsaan környékét a banditáktól. Ezeknél a tanítványok-nál tanult az 1930-as években két később ismertté vált fivér, Lo Chiu Wan és Lo Hong Tai. Lo Chiu Wan Hongkong környékén élt, s rendszerét megtanította egy gazdag barátjának, Wai Yan-nak. Wai szerette volna megőrizni a Ji Sin Weng Chun módszereit, ezért mestere segítségével eljutott Lo Hong Tai, Dung On, Dung Yik és Jyu Jung Man mesterekhez, akikkel a későbbiekben gyakran öszejöttek az egyik tanítvány, Daai Duk Lan hajódokkjában. (Daai Duk Lan leginkább arról ismert, hogy ő készítette az első felfüggesztett Fabábut az addigi szabad téri földbe ásott forma helyett.) Wai Yan tanulói közé tartozik Lau Chi Lung és Jeng Gwong. Jeng Gwong már európai tanítványokat is fogadott, elsősorban Németországból, így lett ismertté ez a stílus nálunk is. 

Pang Naam Weng Chun
(Peng Nan Yong Chun)

A legjellemzőbbnek tartott fatsaan-i Wing Chun stílus. Chan Wa Seun egyik tanítványa Lai Hip Chi volt (Yip Man egyik legidősebb kung-fu testvére). Pang Naam fiatalkorában Hung Ga-t tanult. Egy barátján keresztül jutott el Lai Hip Chi-hez, akitől a teljes rendszert megtanulhatta. Stílusa klasszikus Weng Chun rendszer, mely tanítványain keresztül mára kikerült Kínából. 

Yun Kei Saan Wing Chun
(Ruan Qishan Yong Chun)

Mint írtam, Yun Kei Saan Fung Siu Ching személyes tanítványa volt az 1900-as évek elején. A stílus mestereként haláláig Fatsaan-ban oktatott. Tanítványa Sam Nang nevezte el rendszerét Yun Kei Saan Wing Chun-nak. Sam Nang több tanítványa is elhagyta Kínát. Így a legismertebb Ngou Leui Kei mester is, s révükön a legismertebb fatsaan-i stílussá vált. 

Naam Yeung Wing Chun
(Nanyang Yong Chun Chuan)

"Festettarcú" Gam egyik tanítványa Chou Dak Saang volt. Chou egy harcművész családból származott, így Hung Ga szakértőként is ismert. A 20. század kezdetéig a Wing Chun-nak ezt a változatát a Chou család adta át apáról fiúra, s eközben (a hagyományos formák megtartása mellett) számos, más stílusra jellemző technika is bekerült a rendszerbe (Így tigrismancs a Hung Ga-ból, Baak Mei elemek stb.) Mára Délkelet-Ázsia több részén (Malajzia, Szingapur) elterjedt, s Ausztráliában is oktatják.

Gu Lou Wihg Chun (Gulao Yong Chun), vagy
Gu Lou Sei Sap Dim Wing Chun (Gulao sishi dian Yong Chun)

A Wing Chun egyik legismertebb mestere, Leung Jaan idős korára visszavonult szülőfalujába, Gu Lou-ba. Közvetlen tanítványaival továbbra is összejöttek gyakorolni, s eközben újfajta módon rendszerezte a stílust. Az oktatásban a formagyakorlatokra való összpontosítás helyett az úgynevezett "40 rövid kiképzés"-t helyezte a középpontba. Ez 40 kiválogatott elem, illetve gyakorlat volt, aminek különleges fontosságot tulajdonított a Wing Chun elsajátításában. Ez volt a Gu Lou Sei Sap Dim, vagyis a Gu Lou-i 40 pont. A stílust ezzel nem változtatta meg Leung Jaan, csak a művészet átadásának, a tanulási folyamatnak egy új formáját teremtette meg. Ezt a fajta rendszert tanítványai közül Taam Yeung vitte tovább.

Paau Fa Lin Weng Chun
(Paohua Lian Yong Chun)

Első ismert mestere egy 19. századi szerzetes, Daai Dung Fung (Da Dong Fong - Nagy Keleti Szél), aki egy mandzsuellenes titkos társaság tagja volt. Ő tanította meg a rendszert a Je fivéreknek (Gwok Jeung és Gwok Leung), mikor Gwongdung tartományban járt. A Je fivérek magukhoz fogadtak egy árva fiút Lau Daat Saang-ot (Liu Dasheng). A fiút 9 éves korától oktatták a harci művészetekre. Lau fiatalkorában munkát vállalt egy hajápolószert készítő mesternél. A hajápolót egy fa forgácsából főzték, amihez Lau gyalulta le a fát. Innen eredt egyik csúfneve a Paau Fa (Fagyaluló). A "Daat" írásjele pedig hasonlított a "Lin" jelére, ami lótuszt (tündérrózsa) jelent. Így gyakran, ha ugratni akarták, Siu Lin-nek, Kicsi Lótusznak nevezték (ez jellemzően női név). Idővel a két nevet összegyúrták, s Paau Fa Lin-ként emlegették. Lau Daat Saang tíz éven át tanulta a Wing Chun-t. Igen hosszú ideig pénzkisérőként dolgozott egy helyi intézmény pénztárosa mellett. Idősebb korában visszatért Fatsaan-ba, s néhány kiválasztott tanítványnak oktatta rendszerét. Halála után Jyu Jung és tanítványai vitték tovább a stílust.

Fukgin Weng Chun Kyun
(Fujian Yong Chun Quan)

A stílust a fujian-i Shaolin templom apátjától Ji Sin-től származtatják. A stílus nevét a templomra való emlékeztetőül kapta. Fong Sai Yuk (Fang Shiyu) és Hu Hui Gan vitte Gwongdung tartományba ezt az irányzatot. (Fong Sai Yuk az, akinek életét Ng Mui megmentette egy viadal során.)

Pin San Wing Chun
(Pianshen Yong Chun)

Leung Jaan időskori tanítványa volt Wong Wa Saam. Ő már a Gu Lou-ként ismert rendszert tanulta. Wong továbbadta a stílust Fung Lim-nek. Fung családjában több szakértője is volt a fujian-i Shaolin stílusnak. A Fung család a déli Shaolint és a Gu Lou Wing Chun-t elegyítette, hogy létrehozza saját stílusát.

Yiu Kei Wing Chun
(Yao Qi Yong Chun)

Ng Jung Sou (Yip Man kung-fu bátyja) tanítványának fia, Yiu Kei hozta létre. Yiu Kei apjától Yiu Choi-tól tanulta a stílust, majd már mesterként maga is tanult az idős Ng Jung Sou-tól. Yiu Kei tevékenysége is Fatsaan-hoz kötődik.

Hung Syun Weng Chun
(Hong Chuan Yong Chun)

A stílus Yat Chan apácától származik, aki egyike a "Vörös Hajón" (Hung Syuhn) elrejtőzött papoknak. Először kettő, a mandzsuellenes titkos társaságok tagjai közé tartozó szinészt "Taan Sau" Ng-t (Tanshou - Széttáró kéz - Wu) és "Hung Gan" Biu-t ("Hongjin" - Vörös kendős -Biao) fogadta tanítványának, majd a többiek következtek, Wong Wa Bou, Leung Yi Tai, "Daai Fa Min" Gam. Az eredeti tanításokat "Taan Sau" Ng és "Hung Gan" Biu vitte tovább.

Vinh Xuan, vagy Yut Naam Wing Chun Kyun
(Yuenan Yongchunquan, a vietnámi Wihng Cheun)

Önálló stílusnak tekinthető változata a Wing Chun-nak. Több vietnámi mester is Dél-Kínában tanulta a harci művészeteket. Az első, aki Wing Chun-t tanult, még a 19. századi mesterektől, Nguyen Te Cong volt. Később Luong Vu Te Chan Wa Seun-tól Yip Man-ig több híres mester-nél is tanult. Hazatérve Vietnámba, ő is oktatta a stílust. Mára a különböző korszakokból származó Wing Chun tanításokat egységes Vinh Xuan rendszerré alakították. Ma már a Wing Chun-nak ez a változata is létezik nyugaton.

Tetszett a cikk?
Kérjük értékeld!
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)