Az oldalon cookie-kat és a Google Analytics szolgáltatását használjuk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk a honlapunkon.

Ha kikapcsolja a cookie-kat, annak hatása lehet az oldal működésére. A beállításokat bármikor megváltoztathatja, kérjük ezzel kapcsolatban nézze meg a böngésző információkat, vagy a segítség oldalt.

Ki jár hozzánk és miért?
A Kung-fu nem csak az önvédelem hatékony eszköze, a legkülönbözőbb területeken javíthat életminőségeden!
Ne nekünk hidd el - hanem azoknak, akik már jártak nálunk:

"Azért választottam, mert a Wing Chun-t egy nagyon hatékony, gyors és robbanékony stílusnak tartom."
Lassan már 3 éve tanulok Kung-fut az iskolában. Azért választottam, mert a Wing Chun-t egy nagyon hatékony, gyors és robbanékony stílusnak tartom. Ténylegesen arra tanít, hogyan mérd fel a szituációkat, és ha kell, meg tudd védeni magadat. Mindig is tradicionális alapokkal rendelkező és jól használható stílust akartam tanulni, ami még a mai világban is tökéletesen alkalmazható önvédelemre. Az ehhez megfelelő mestert Kiss Zsolt személyében találtam meg.

Katona Zoltán

Azzal a céllal kezdtem kung fu edzésre járni, hogy olyan önvédelmet tanuljak, amely nem igényel akrobataképességeket vagy nagy izmokat, hanem sokkal inkább könnyed technikákra épít, így 50-60 évesen is működne.
Mivel korábban már volt néhány alkalmam Wing Chun-osokkal találkozni, volt valamilyen képem a stílus mozgásáról és pont olyannak tűnt, amit nyugdíjas koromban is lehetne alkalmazni - nagyobb izmok, spárga és ugrálás nélkül. Aztán ahogy részt vettem az edzéseken, nagy meglepetésemre kiderült, hogy bőven van mit finomítani a mozgásomon. A másik meglepetés pedig az volt, hogy az ízületeim állapota fokozatosan javult. Ezek után minden barátomnak szívesen meséltem az edzésekről és ajánlom mindenkinek. 

Sulyok Dániel

„Nekem a fő célom a testmozgás és a kikapcsolódás volt, de önvédelmi képességeim is gyorsan fejlődtek.”
Először nem akartam Kung-fuval foglalkozni, mert azt gondoltam, hogy az edzésekre olyan emberek járnak, akikkel nem szeretnék kapcsolatba kerülni. Aztán egy barátom meggyőzött, hogy menjek le Zsolt edzéseire (az egyesület vezetője), mert ott nagyon jó a társaság és én is jól fogom érezni magam. Úgyhogy elmentem és kipróbáltam. Barátomnak igaza volt: mindenki nagyon kedves volt, egy kellemes baráti hangulat fogadott. Az edzés is nagyon tetszett, már az első alkalommal sokat tanultam. Aztán elkezdtem rendszeresen járni, hogy a szellemi munkám mellett legyen egy kis testmozgás is az életemben. Szinte észrevétlenül elkezdtem egyre több dolgot megtanulni. Zsolt mindenkivel külön-külön, nagy figyelemmel és türelemmel foglalkozik, függetlenül attól, hogy kezdő-e, haladó vagy már nagyon sok éve foglalkozik harcművészettel. Mindenkinek tud valami újat tanítani. Nekem a fő célom a testmozgás és a kikapcsolódás volt, de önvédelmi képességeim is gyorsan fejlődtek. Nem szeretném, ha bármikor is szükségem lenne rá, de azért örülök, hogy rövid idő alatt sok hasznos, és éles helyzetben is jól használható technikát tanultam meg. Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki Zsolt edzéseit.

Dr. Eördögh Richárd ügyvéd

Gyakran Ismételt Kérdések

MENNYI IDŐ ALATT TANULHATOM MEG, HOGYAN VÉDJEM MEG MAGAM?
Ez nagyban függ az egyéni alkattól, illetve hogy mennyi időt szán valaki a gyakorlásra. Iskolánk tradicionális képzést folytat. Vagyis olyan készségeket oktatunk, ami ahhoz kell, hogy valós harcban életben maradhasson valaki. Ami azt jelenti, hogy a gyakorlatok célirányosan az önvédelmi készségekre irányulnak, nem versenyre való felkészítéssel, vagy egészségvédő gyakorlatokkal foglalkozunk. Az alapfokú önvédelmi jártassághoz (ami itt az alapvető mozdulatok begyakoroltságát, alkalmazni tudását jelenti), kell legalább fél év. Ha ennél többre vágyunk, akkor az arányosan több idő. Az oktatói szint rendszeres gyakorlás mellett nagyjából hat év alatt érhető el.
Rossz hír, hogy mint minden mozgásformát, a Kung-fut sem elég egy hétvégi tanfolyamon kipróbálni, a későbbiekben is viszonylag rendszeres gyakorlást igényel. E nélkül az önvédelmi készségek is megkopnak.

HÁNY ÉVESEN ÉRDEMES ELKEZDENI A KUNG-FU GYAKORLÁSÁT?
NEM VAGYOK TÚL IDŐS AHHOZ, HOGY BELEVÁGJAK?
Egyesületünkben a normál edzésen 14 éves kortól lehet részt venni (nincs kőbe vésve, de a gyerekek egy részének túl unalmas lehet az alapozás, ezért számukra külön csoportokat indítunk). E felett a legkülönbözőbb korosztályok megtalálhatóak, a 45-50 évesek is előfordulnak. A legidősebb tanítványom 65 év felett volt. Nem versenysportot oktatunk, mindenki a saját szintjéhez mért terheléssel találkozik az edzéseken.

FÉLEK ATTÓL, HOGY KEZDŐKÉNT A NÁLAM ÜGYESEBBEK „ÜTŐPÁRNÁNAK FOGNAK HASZNÁLNI”!
Az a célunk, hogy megtanítsunk arra, hogyan védheted meg Magad. Szeretnénk, hogy megnőjön az önbizalmad, hogy ki merj állni Magadért. Erre nem igazán jó módszer, ha valakit összevernek az első edzésén, s egy életre elveszik a kedvét a gyakorlástól. A fokozatosságot betartva, mindenki a szintjének megfelelő gyakorlatokkal találkozik. Senkit nem állítunk olyan feladat elé, amit képtelen lenne megoldani.

BE KELL JELENTKEZNI ELŐRE?
Nem feltétlenül szükséges, de ajánlott. Amennyiben nem jelentkeztél írásban úgy kérlek, hogy érkezz meg az edzés kezdete előtt, és akkor jelezd az órát vezető oktatónál részvételi szándékod.

MEG LEHET NÉZNI ELŐSZÖR EGY EDZÉST?
Igen. De ha nincs valami akadálya, akkor célszerűbb ki is próbálni. Az első edzés nem kerül semmibe, ráadásul ha kipróbálod, valóban megtapasztalod, hogy működnek a technikák, illetve azt is érzed, hogy Számodra megfelelő-e ez a mozgásforma. Ha kíváncsi vagy előzetesen, hogyan néznek ki a stílusunk mozgásai, a lap alján találsz egy linket a feltöltött videóinkhoz.

MILYEN RUHÁZAT SZÜKSÉGES?
Értelemszerűen valamilyen laza, könnyű ruhára lesz szükséged, amiben tudsz mozogni. Ehhez megfelelő egy bővebb, kényelmes nadrág, egy rövid ujjú póló és egy puhább, a lábat jól tartó cipő (pl. sportcipő).

HETENTE EGYSZER TUDOK EDZÉSRE MENNI. ÍGY VAN ÉRTELME JÁRNI?
Van, de amikor lehetőséged van rá, otthon is gyakorolj! Minden mozgástanulásnak fontos pontja a rendszeresség. Ez nem azt jelenti, hogy minden nap órákon keresztül kellene gyakorolni, de ha naponta egy kis időt rá tudsz szánni, azzal fel tudod gyorsítani a haladásod. Ehhez nyugodtan kérj segítséget oktatóinktól!

VAN VALAMILYEN KÖNYV VAGY OKTATÓ VIDEÓ AZ ITT TANULTAKRÓL?
Igen. Egyesületünk vezetője, Kiss Zsolt öt kötetből álló sorozatot írt a Wing Chun-ról. Ezek a stílus egészét felölelik az alapoktól a mesterszintig. Mindegyik kötethez oktató videó is készült. Emellett kisebb filmeinket, illetve a Wing Chun-ról szóló cikkeinket megtalálhatod itt az oldalon is. Illetve létezik egy ingyenes online újságunk, amiben szintén sok hasznos információt találhatsz (Lenti linkek.).

BÁRMIKOR BE LEHET KAPCSOLÓDNI, VAGY TANFOLYAMI JELLEGGEL MŰKÖDIK AZ OKTATÁS?
Folyamatos edzéseink vannak, amibe bármikor be lehet kapcsolódni. Az edzéseken különböző szintű tanítványok vesznek részt. Külön edzést legfeljebb kezdő/haladó/oktató csoportként tartunk. A Kung-fu tanulása hosszú, évekig tartó folyamat. Tanfolyami oktatást csak egyszerűbb, rövid idő alatt megtanulható készségekre (pl. egy-egy Qigong sor) tartunk.

MILYEN SZABÁLYOK ILLETVE VISELKEDÉSI ELŐÍRÁSOK VANNAK EDZÉSEN?
Mint minden tradicionális kung-fu iskolában, nálunk is van néhány hagyományos udvariassági szabály.
• Edzés előtt és után a terembe való be és kilépésnél meghajlással köszöntjük az edzés helyét.
• Edzés kezdetekor és befejezésekor az oktató és a tanítványok meghajlással köszöntik egymást. Ahol lehetőség van a mesterek fényképének elhelyezésére („Ősök oltárának” kiképzésére), ott azok felé is meghajlunk.

Praktikus szabályok az edzésen:
Igyekezz pontosan érkezni az edzésre!
A teremben tiszta gyakorlóruhában és cipőben jelenj meg!
Az edzésre figyelj, kerüld a beszélgetést, ne zavard a többiek gyakorlását!
Segítsd társad munkáját, a Te fejlődésed is ettől függ!
Vigyázzatok egymás testi épségére!
Kerüld az ékszer, nyaklánc és óra viselését a gyakorlás alatt!


Rólunk
Videók
Újság