Az oldalon cookie-kat és a Google Analytics szolgáltatását használjuk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk a honlapunkon.

Ha kikapcsolja a cookie-kat, annak hatása lehet az oldal működésére. A beállításokat bármikor megváltoztathatja, kérjük ezzel kapcsolatban nézze meg a böngésző információkat, vagy a segítség oldalt.

Hogyan válassz harcművészetet?

• Sok az infó és nem tudsz eligazodni közöttük?
• Odáig eljutottál, hogy vannak övek, meg vizsgák, meg pizsamás keletiek rugdosnak, de a többi érthetetlen katyvasz?
• Segítünk eligazodni!

  KATTINTS IDE  
s olvasd el a továbbiakat!

Yip Man
葉問 (叶问)
Yip Man (Ip Man, Ye Wen)

A hongkongi filmipar úgy tűnik felfedezte magának Yip Man-t. Viszonylag rövid időn belül öt filmet is forgattak nagymesterünkről. (A cikk írásának időpontjában az ötödiknek még csak előzetesét láthattam.) Az első még egyszerűen a "Yip Man" címet viselte.

A történet 1935-ben indul Fatsaan-ban, s Yip Man Hongkongba távozásáig követi nyomon a történetét. Donnie Yen kiváló választás volt a főszerepre. Veterán akciófilmes, érett, kitűnő színészi játékkal, s jó mozgással. Igazság szerint hitelesebb a mozgása a filmvásznon, mint sok mesterként tisztelt embernek...
Az akciók egyébként is kiválóak, nagyon látványosan oldották meg őket. A stílusok elkülöníthetőek, nem valami uniformizált maszlag, mint a mai filmek jelentős részében, s bár rásegítenek trükkökkel, de a túlzások a hihetőség határain belül maradnak, nem repkednek a szereplők. Ugyanakkor furcsa volt, hogy (Talán korhatár besorolás miatt?) mellőzték a vér szerepeltetését, miközben bátran tördelték az ízületeket...
Mennyire hiteles a történet? Mint korrajz, visszaemlékezéseken alapszik, hitelesen mutatja be az időszakot, s Yip Man életét. A filmen csak Yip Jeun tűnik fel kisgyerekként (valójában a történet indulásakor már 11 éves lenne), pedig ebben az időben még két nővére is élt (a világháború alatt haltak meg), s 1936-ban megszületett Yip Jing is.

A filmvégi konfliktus, s a küzdelem a japán mesterrel kitaláció. Nem így, és nem ezért távozott Hongkongba Yip Man.

Igényesen és jól összerakott film, kötelező darab!

Szereplők: 

Donnie Yen (Yip Man)
Simon Yam (Chow Ching-Chuen)
Fan Siu-Wong (Kam Shan-Chau)
Lynn Hung (Cheung Wing-Sing)

Rendezte:  Wilson Yip

Akciókoreográfia:  Sammo Hung Kam-Bo, Chi Kit Lee

Hong Kong, 2008


Kiss Zsolt
Kung-fu és Qigong oktató,
harcművészeti szakíróTetszett a cikk?

Kérjük értékeld!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)