Az oldalon cookie-kat és a Google Analytics szolgáltatását használjuk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk a honlapunkon.

Ha kikapcsolja a cookie-kat, annak hatása lehet az oldal működésére. A beállításokat bármikor megváltoztathatja, kérjük ezzel kapcsolatban nézze meg a böngésző információkat, vagy a segítség oldalt.

Hogyan válassz harcművészetet?

• Sok az infó és nem tudsz eligazodni közöttük?
• Odáig eljutottál, hogy vannak övek, meg vizsgák, meg pizsamás keletiek rugdosnak, de a többi érthetetlen katyvasz?
• Segítünk eligazodni!

  KATTINTS IDE  
s olvasd el a továbbiakat!

Ne verekedj!
敗家子
(Bāaih gà jí, Bài jiā zĭ)
„Tékozló gyermek”

A „Tékozló gyermek”, vagy magyar címén „Ne verekedj!” igazi klasszikus akció-vígjáték, nekem is nagy kedvencem.

A film a Wing Chun történetének egyik ismert epizódján alapszik, Leung Yi Tai (Lam Ching Ying) és Wong Wa Bou (Sammo Hung Kam-bo) megtanítja Leung Jaan-t (Yuen Biao) a Wing Chun-ra. Persze ezzel nem lehetne kitölteni egy teljes filmet, ezért a történetbe még beleírtak egy mandzsu herceget, aki harcművészeti tudását tesztelendő megküzd az ismert kung-fu szakértőkkel, s így adott a konfliktus főszereplőinkkel. Sammo Hung mindezt megtűzdelte a tőle megszokott – gyakran tiszteletlen – humorral, s remek akciókkal, s készen is volt egy kiváló akció-vígjáték. Sammo Hung-nak személyes kedvence a Wing Chun stílus – később is több filmmel visszatér hozzá – a Leung Yi Tai-t játszó színész pedig komoly szinten űzte. A film gyenge pontja az akciók szempontjából a Leung Jaan-t játszó Yuen Biao, aki jó színész és remek akrobata, de ez a szerep nem igazán áll neki jól. Amíg Sammo Hung-gal vagy Lam Ching Ying-gel játszik, nincs is gond, de a filmvégi küzdelemben nyilvánvaló, hogy nem is ért igazán a Wing Chun-hoz, s az alkatára „írt” küzdelmi koreográfia nem ebbe a filmbe való. S a főellenséggel összehasonlítva a mozgását, az is nyilvánvaló, hogy azért győz, mert a forgatókönyv szerint neki kell győznie... Persze az is lehet, hogy én vagyok túlságosan kötözködő. Mindezek ellenére nagyon szeretem a filmet, és mindenkinek ajánlom!

A régi klasszikus kung-fu filmek gyakran egy-egy stílus mozgásanyagát mutatták be, nem csak a puszta akció volt a cél. Mostanság nálunk is kiadogatnak ezekből a filmekből DVD-ket. (Hozzáteszem, ha szerencsénk van, akkor van eredeti nyelv – felirattal a lemezen. Ha nincs, akkor rendszerint igen gyalázatos szinkront kell elviselnünk...) Többnyire az olcsó kategóriában szokták kihozni ezeket a lemezeket, viszont emiatt a reklámmal sem nagyon törődnek. Az itt bemutatott filmet a ’90-es években kiadták nálunk is még kazettán, feliratos formában, viszont nem sikerült kiderítenem, hogy újabb kiadás DVD formában létezik-e.

Magyar cím: „Ne verekedj!”
Angol címek: „The prodigal son”, „Pull No Punches”

Szereplők:
Yuen Biao (Leung Jaan)
Lam Ching-ying (Leung Yi Tai)
Frankie Chan (Mandzsu herceg)
Sammo Hung Kam-bo (Wong Wa Bou)
Peter Lang Chan (Leung Jaan szolgája)

Rendezte: Sammo Hung Kam-Bo

Akciókoreográfia: Billy Chan, Lam Ching Ying, Sammo Hung és Yuen Biao

Hong Kong, 1981


Kiss Zsolt
Kung-fu és Qigong oktató,
harcművészeti szakíróTetszett a cikk?

Kérjük értékeld!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)