Az oldalon cookie-kat és a Google Analytics szolgáltatását használjuk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk a honlapunkon.

Ha kikapcsolja a cookie-kat, annak hatása lehet az oldal működésére. A beállításokat bármikor megváltoztathatja, kérjük ezzel kapcsolatban nézze meg a böngésző információkat, vagy a segítség oldalt.

Lou Man Gam

Lou Man Gam (Lo Man Kam, Lu Wen-jin) nagymester 1950-től, tíz évig tanult Wing Chunt Hongkong-ban, nagybátyja, Yip Man nagymester harmadik (Leung Sheung, Lok Yiu, Lou Man Gam) tanítványaként. Mivel az iskolában egyre több diák lett és Yip Man-nak több csoportja is volt, időnként megbízta valamelyiküket, hogy oktasson, s így az ő felügyelete és irányítása, tanácsai mellett tanulták meg, hogyan is kell oktatni, átadni a Wing Chun-t.
Mivel Yip Man korábban a Taiwan-ra menekült Kinai Köztársaság kormányának egyik magas rangú rendőr-, és egyben kiképző tisztje volt, 1960-ban arra kérte Lou Man Gam mestert, hogy menjenTaiwan-ra, s szolgáljon a katonai hírszerzésnél. Lou mester természetesen teljesitette nagybátyja és egyben Si fu-ja kérését és átköltözött Hongkong-ból Taiwan-ra ahol azóta is él és oktat.

Lou Man Gam Si fu világszerte ismert és elismert mester, s a legnagyobb Wing Chun szaktekintély Taiwan-on. Nyilvános iskoláját 1975-ben nyitotta Taiwan fővárosában Taipei-ben, hogy teljesítse mestere kérését, és elterjessze az ő Wing Chun-ját szerte a világon. Tudásának és a Wing Chun tanítás szeretetének köszönhetően számos külföldi is érkezik folyamatosan a Taiwan-i iskolába, hogy csatlakozzon az ott tanuló kínaiakhoz, akik között nem ritka az olyan tanítvány sem aki valamely más stílusnak (Tai Ji Quan, Tong Long, Taekwon-do, stb.) már mestere.
Az elmúlt harminc év alatt több, mint kétezer tanítványt tanított az Egyesült Államokból, Kanadából, Panamából, Brazíliából, a Dominikai Köztársaságból, Angliából, Németországból, Franciaországból, Olaszországból, Svájcból, Romániából, Dániából, Belgiumból, Magyarországról, Spanyolországból, Ausztriából, Izraelből, Szaúd-Arábiából, Japánból, Koreából, Indonéziából, Indiából, Thaiföldről, Malajziából, Szingapúrból, Új-Zélandról, Ausztráliából, Írországból, Mexikóból, Dél-Afrikából, Madagaszkárról, Taiwan-ról, Hongkong-ból, és Makaó-ról. Összesen 35 országból, mind a hat kontinensen.
Érdekesség még továbbá, hogy minden évben néhány hetet elutazik a Brunei szultánhoz (a világ leggazdagabb embere) és őt valamint az öccsét oktatja Wing Chun-ra. Jelenleg is tanít harcművészetet a Taiwan-i Rendőrségnek és a különleges alakulatoknak.
Meghívott oktatóként képezte továbbá a Hongkong-i, a Virginiai, a Francia, az Angol és a Svájci rendőrség tagjait is. Nemrégiben jelent meg egy könyve és egy videókazettája a rendőrségi közelharcról, melyekben bemutatja, hogy a különböző pusztakezes és fegyveres támadások ellen, hogy lehet puszta kézzel védekezni.
A Si fu egyébként a normál Wing Chun oktatás esetén is gyakran használja a különböző támadó eszközöket (kés, tonfa, baseball ütő), hogy szemléltesse, hogyan lehet a puszta kezünkkel védekezni ezek ellen, illetve miért úgy kell csinálni egy-egy technikát. S, hogy mennyire hatékony a Si fu oktatása, azt ékesen bizonyítja a tanítványai által nyert érmek és kupák nagy száma is.

Jelenleg Lou Man Gam Wing Chun iskolák a következő országokban vannak:
Ázsiában: Taiwan, Hongkong, Japán, Új-Zéland
Amerikában: USA
Európában: Svájc, Németország, Franciaország, Norvégia, Olaszország, Magyarország
Si fu Lou Man Gam rendszeresen tart nyilvános szemináriumokat, ahol nem csak a Wing Chun technikáit mutatja be és gyakoroltatja a résztvevőkkel, hanem annak elméleti hátteréről, taktikájáról is beszél. Tanítványait arra ösztönzi, hogy ne csak a hogyant, hanem a miértet is tanulják meg. Ne csak vakon ismétlő, a gyakorlatokat végrehajtó emberek legyenek, hanem gondolkodó, elemző harcművészek. 2003 márciusa óta Magyarországra is rendszeresen ellátogat, és szemináriumokat tart, ahol több Wing Chun és más harci művészetek gyakorlói is résztvettek.