Az oldalon cookie-kat és a Google Analytics szolgáltatását használjuk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk a honlapunkon.

Ha kikapcsolja a cookie-kat, annak hatása lehet az oldal működésére. A beállításokat bármikor megváltoztathatja, kérjük ezzel kapcsolatban nézze meg a böngésző információkat, vagy a segítség oldalt.

Taoista intim és szexuálenergetikai gyakorlatok

A Jing gyakorlatai

 

IntimgyakorlatokA Jing a születési energia. Mennyiségét növelni nem lehet. A Jing-re irányzott gyakorlatokkal annak megörzésére, finomítására, illetve sajátos (pl. harcművészeti) célokra való felszabadítására és átalakítására törekszenek. A vesékben tárolódik, s életünk során folyamatosan alakul át másfajta energiává. Így részben Eredeti Qi-vé, részben szintén Jing-nek, vagy Jing Qi-nek nevezett energiává, ami szintén születési energia, csak ezt már mi adjuk tovább. A Jing Qi erőteljes, nyers energia. ami a férfiaknál a herékben, a nőknél a petefészekben tárolódik. A férfiaknál a nemi élet során, a nőknél inkább a menstruáció folyamán vész el ez az energia (ha nem következik be gyermeknemzés). A szervezet erőforrásainak jelentős részét lefoglalja. Már az ősidők óta törekedtek ennek az energiának a hasznosítására, részben szellemi energiává való átalakítására (Shen) a megvilágosodás gyakorlataihoz. Buddhista papoknál ez a nemi élet tíltását jelentette, a taoistáknál iskolánként változott, volt ahol szintén cölibátust követeltek meg, volt ahol megtanulták a szeretkezés során átformálni az energiát, s a partnerrel együttműködve felfelé vezetni a fej irányába, hogy Shen-né alakítsák. A gyakorlat „mellékhatásaként” erősödött a lágyék és nemi zóna izomzata (energiairányításhoz, illetve a mag visszatartásához szükséges mozgások miatt), javult a gyakorló nemi teljesítőképessége, késleltette, vagy megakadályozta az öregkorral kialakuló izomgyengeség, illetve az ebből fakadó gondok megjelenését (pl. vizeletvisszatartási probléma, potenciaproblémák), illetve komoly segítséget jelentett a kialakuló zavarok kezelésében. Számtalan gyakorlat tartozik ebbe a kőrbe.

 Taoista intim és szexuálenergetikai gyakorlatok

Mi is ez?

A szerelmi élet taoista tanításai három igen fontos területre terjednek ki. Ezek:
Fizikai részről az intim gyakorlatok, energetikai részről a Jing hasznosítására szolgáló egyéni gyakorlatok, és a páros gyakorlatok, amik az energetikai folyamatok ellenörzésére törekszenek, hogy egyfelől a nemi élet során előforduló energiaveszteséget elkerűljék, másfelől az orgazmust sokkal mélyebben átélhessék.

Ezek a gyakorlatok eredetileg azért jöttek létre, mert a taoista mesterek megfigyelték, hogy a nemi élet, illetve nők esetén inkább a menstruációs ciklus idején jelentős életerőveszteség jön létre. Ez részben a Qi-t jelenti, részben a menstruációval és a spermával „eltávozó“ hasznos anyagokat: vas, hormonok, vitaminok (a vérben, illetve a spermát életben tartó folyadékban). Kevéssé ismert, de ennek a veszteségnek a folyamatos pótlása az emberi energiaháztartásnak jó egyharmadát leköti, s jelentősen hozzájárul a szervezet „kifáradásához“, elöregedéséhez A természet mindig az utódot részesíti előnyben, s annak létrejöttéhez és életben maradásához használja fel a nemző, illetve szülő energiatartalékait! (Gyakori, hogy ha a terhes nő nem visz be elegendő kalciumot a táplálékával, akkor a szervezete a saját csontozatából és fogazatából vonja ki a kellő anyagmennyiséget!)
A taoista gyakorlatok megakadályozzák a Jing, s a Qi elvesztését, s különféle gyakorlatokkal „újrahasznosítják“, ami igen jelentősen megnöveli a gyakorló energiaszintjét, s a Jing hasznosítása révén az élettartamot is meghosszabbítja. (Ez az egyik változata a taoista mesterek hosszú életre és megvilágosodásra irányuló gyakorlatainak!)

Fizikai szinten az intimgyakorlatok hétköznapi változatukban hozzájárulnak az olyan nyugaton meglehetősen általánossá vált, az életkor előrehaladtával szinte mindenkinél jelentkező problémák megszüntetéséhez, mint a vizeletvisszatartási problémák (főleg nők esetén), prosztataproblémák, urulógiai problémák (pl. aranyér), a nemi szervek vérellátásának gondjai (emiatt az orgazmusra való képtelenség, súlyosabb esetben a szeretkezésre való képtelenség). S természetes módon a nemi izomzat kontrollja sokkal élvezetesebbé teszi, s akár jelentősen meghosszabbítja a nemi együttlétet. Magasabb szinten az intimgyakorlatok jelentősen korlátozzák az életerőveszteséget. A nők, ha akarják, akár a menszeszt is leállíthatják. A férfiak képesek megtanulni a magveszteség nélküli együttléteket. Ez egy mesternél akár azt is jelentheti, hogy évekig nincs magömlése, miközben folyamatos nemi életet él. A taoisták egyik legnagyobb felismerése ugyanis, hogy a férfiaknál maga az orgazmus nem feltétlen függ össze a magömléssel, s maga az orgazmus sem korlátozódik a nemi zónára.

De hogy is néz ki ez a gyakorlatban?

Fellnőttként teljesen természetesnek érezzük, hogy képesek vagyunk a záróizmainkat ellenőrzésünk alatt tartani. Pedig ez is csak egy tanult reflex, amit gyermekkorban hosszas tanulás után sajátítottunk el.
Ha megnézzük anatómiai ábrákon, látszik, hogy az úgynevezett urogenitális izomzat, ami a nemi zónát, gátat, végbél környékét veszi körül, egy egybefüggő nagy izomköteg, aminek általában csak egy részét, a többitől elválasztva tartjuk ellenőrzésünk alatt. Ez két fontos tulajdonságát is mutatja. Egyrészt ezeknek az izmoknak a tudatos kontrollja megtanulható, másrészt az egyes izomcsoportok egymástól elválasztva tudatosan működtethetők. A taoista gyakorlatok során semmi mást nem teszünk, mint megtanuljuk ennek az izomterületnek a tudatos használatát. Ma már az európai orvostudomány is felismerte, hogy a nemi zóna tudatosan működtethető, de jellemző, hogy elnevezésében is csak hüvelyizom tornáról, illetve heremozgató izom tornáról beszélnek. A taoista gyakorlatok ezeknek az izomterületeknek a teljes ellenőrzésére törekszenek!

Az energetikai gyakorlatok Qigong, illetve Tai Ji gyakorlók számára teljesen egyértelműek és természetesek. A taoista szexuálenergetikai gyakorlatokban, mint egyébb Nei Gong gyakorlatok során a „Tűzkörön“ és „Szélkörön“ keringetjük az energiát, a gerincen keresztűl feltöltjük az agyat Qi-vel, illetve bevonjuk a keringésbe a Jing tárolókat, vagyis nőknél a petefészket, férfiaknál a heréket. A páros gyakorlatok során, illetve szeretkezésnél összekapcsoljuk a párok energiarendszerét, s a szeretkezés, illetve orgazmus során felszabaduló energiákat a szervek feltöltésére használjuk, illetve felfelé vezetjük, ami meglepő módon nem csak az orgazmus mélyebb átélését teszi lehetővé, de a tudatosság szintjét is emeli. (Keleten a szerelmet a megvilágosodás egyik lehetséges útjának tartják, s akként kezelik!)
A gyakorlatok viszonylag hamar megérthetőek, illetve elsajátíthatóak, de évekbe telik, mire teljesen ellenőrzésünk alá tudjuk vonni. Ugyanakkor természetesen nem fárasztó gyakorlással akarjuk helyettesíteni a szeretkezést, hanem mélyebben akarjuk átélni, így a taoista mesterek ügyeltek arra, hogy ezek a gyakorlatok mindvégig az ember természetes reakcióira épülőek, a szeretkezés sajátosságaihoz alkalmazkodóak, s reflexszerűvé tehetőek legyenek.

Tetszett a cikk?
Kérjük értékeld!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.50 (1 Vote)