Az oldalon cookie-kat és a Google Analytics szolgáltatását használjuk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk a honlapunkon.

Ha kikapcsolja a cookie-kat, annak hatása lehet az oldal működésére. A beállításokat bármikor megváltoztathatja, kérjük ezzel kapcsolatban nézze meg a böngésző információkat, vagy a segítség oldalt.

Nei Dan Qigong

A Nei Dan rendszere

Egyszerűbb értelmezésben a Wai Dan, vagy „Külső Elixir" gyakorlatoknál a végtagokban található energiacsatornákat (akupunktúrás, vagy meridiánvezetékek) serkentjük, s ezen keresztül hatunk az egész testre, míg a Nei Dan, vagy „Belső Elixir" gyakorlatoknál pont fordítva, a belső erőközpontokra koncentrálunk, s onnan kiindulva töltjük fel a testet energiával.

Arany2A Nei Dan Qi Gong-oknak számtalan vállfaja létezik, harcművészek különféle képességek elérésére használják (nagyobb ütőerő, gyorsabb gyógyulás, stb.), szerzetesek a megvilágosodás elérésére, szellemi energia felhalmozására, vagy épp gyógyító energia gyüjtésére. Köteteket lehetne mindegyikről írni.

Az alapja ezeknek a gyakorlatoknak, hogy a különféle energiapályákon a tudatunk, illetve a légzés (időnként kisebb mozgások, izomfeszítések, gerincringatás, stb.) segítségével mozgatjuk az energiát. Legegyszerűbb formáiban a Kis Égi Körön, majd a Nagy Égi Körön keringetjük az energiát, illetve az energiapályák mentén lévő különféle erőközpontokon dolgozunk.

A Kis Égi Kör az úgynevezett Kormányzó és a Befogadó vezeték összekötésével jön létre. A két vezeték a test szimmetriatengelyében helyezkedik el.
AranyTzkorA Kormányzó vezeték a gáttól indulva a gerinc vonalában végighalad a háton, felmegy a fejtetőig, majd a homlok középvonalán és az orrnyergen keresztűl a felső fogínyig. Fontos, hogy a vezetéknek a szájpadláson akupunktúrás pontja található. A kormányzó vezeték az összes Yang vezeték „összefolyása“, így irányítja azokat, illetve a kormányzó vezetéken való gyakorlás erősíti a test Yang energiáját.


A Befogadó vezeték szintén a gáttól indul, a test elülső oldalán a has és mellkas középvonalán végighalad az állkapocsig, majd az ajakig. A befogadó vezeték a kormányzó vezeték müködéséhez hasonlóan a Yin vezetékek irányításáért felel. Így a befogadó vezetéken való munkálkodás a test Yin energiáját serkenti.


AranyVizkorGyakorlás során nyelvünkkel megérintjük a szájpadlásunk, ezzel összekötve a kormányzó és befogadó vezetéket. Amikor a keringetést kiterjesztjük a végtagokra is (a szívtől a karok irányába, illetve a gáttól a lábak irányába vezetve, s így egy nagyobb energiakört létrehozva), akkor pedig Nagy Égi Körről beszélünk.


Mikor a gyakorlás során a Kormányzó vezetékben a gáttól a fejtető felé áramlik az energia, majd továbbhalad a szájpadláson és nyelvcsúcson keresztűl a Befogadó vezetékbe, melyben az energia lefelé halad a nyelvtől a gátig, a Tűz Ösvényén való keringetésről beszélünk. Ha pedig a keringetés pont fordítva történik, tehát a Befogadó vezetékben felfelé haladva a gáttól a Kormányzó vezeték irányában, majd a Kormányzó vezetékben fel a fejtetőig, s onnan le a gátig, akkor ez a Víz Ösvényén való keringetés. Nei Gong gyakorlatokban létezik egy harmadik ösvény is. Itt a gáttól a farokcsontig vezetjük az energiát, majd a gerincvelőben végigvezetjük a fejtetőig, innen pedig a Tűz Ösvényén visszük újra a gátig, ez a Szél Ösvényén való keringetés.


AranySzelkorViszonylag ritkábban említik az úgynevezett Középső Csatornát. Ez a fejtetőt és a gátat köti össze közvetlenűl (Korona csakra, Gyökér csakra). Közvetlen módon leginkább a Nei Gong gyakorlatokban serkentik, de állapota mindig kihat a gyakorlatok minőségére. A Középső Csatorna elhelyezkedéséről némileg eltérnek a kínai és indiai hagyományok. A taoisták a gerincet hangsúlyozzák, és a gerincben és gerinc mentén áramló energiáról beszélnek, míg a csakra-tanítások szerint a Korona és Gyökér csakrát a test tengelyében összekötő csatornáról van szó.


A Szél Ösvényére és a Középső Csatornára irányzott gyakorlatok átvezetnek egy másik rokon területre, a Csontvelő és Gerincvelő Nei Gong gyakorlatokhoz. Ezeknél a gyakorlatoknál ahogy a nevük is mutatja, megtanuljuk, hogy hogyan lehet a gerincvelőt, majd az agyat, s a csontvelőt (illetve magukat a csontokat) energiával feltölteni.

A Jing gyakorlatai

A Jing a születési energia. Mennyiségét növelni nem lehet. A Jing-re irányzott gyakorlatokkal annak megörzésére, finomítására, illetve sajátos (pl. harcművészeti) célokra való felszabadítására és átalakítására törekszenek. A vesékben tárolódik, s életünk során folyamatosan alakul át másfajta energiává. Így részben Eredeti Qi-vé, részben szintén Jing-nek, vagy Jing Qi-nek nevezett energiává, ami szintén születési energia, csak ezt már mi adjuk tovább. A Jing Qi erőteljes, nyers energia. ami a férfiaknál a herékben, a nőknél a petefészekben tárolódik. A férfiaknál a nemi élet során, a nőknél inkább a menstruáció folyamán vész el ez az energia (ha nem következik be gyermeknemzés). A szervezet erőforrásainak jelentős részét lefoglalja. Már az ősidők óta törekedtek ennek az energiának a hasznosítására, részben szellemi energiává való átalakítására (Shen) a megvilágosodás gyakorlataihoz. Buddhista papoknál ez a nemi élet tíltását jelentette, a taoistáknál iskolánként változott, volt ahol szintén cölibátust követeltek meg, volt ahol megtanulták a szeretkezés során átformálni az energiát, s a partnerrel együttműködve felfelé vezetni a fej irányába, hogy Shen-né alakítsák. A gyakorlat „mellékhatásaként” erősödött a lágyék és nemi zóna izomzata (energiairányításhoz, illetve a mag visszatartásához szükséges mozgások miatt), javult a gyakorló nemi teljesítőképessége, késleltette, vagy megakadályozta az öregkorral kialakuló izomgyengeség, illetve az ebből fakadó gondok megjelenését (pl. vizeletvisszatartási probléma, potenciaproblémák), illetve komoly segítséget jelentett a kialakuló zavarok kezelésében. Számtalan gyakorlat tartozik ebbe a kőrbe.

Tetszett a cikk?
Kérjük értékeld!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)