Az oldalon cookie-kat és a Google Analytics szolgáltatását használjuk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk a honlapunkon.

Ha kikapcsolja a cookie-kat, annak hatása lehet az oldal működésére. A beállításokat bármikor megváltoztathatja, kérjük ezzel kapcsolatban nézze meg a böngésző információkat, vagy a segítség oldalt.

Hogyan válassz harcművészetet?

• Sok az infó és nem tudsz eligazodni közöttük?
• Odáig eljutottál, hogy vannak övek, meg vizsgák, meg pizsamás keletiek rugdosnak, de a többi érthetetlen katyvasz?
• Segítünk eligazodni!

  KATTINTS IDE  
s olvasd el a továbbiakat!

Mit adhat ma a harcművészet?

A harci technikák ma is aktuálisak. Bizonyos elintézési módokhoz makacsul ragaszkodik az emberiség, s erre nem árt felkészülni.
A másik, talán sokkal fontosabb, amit ki-ki vérmérséklete és gondolkodása alapján „emberformálásnak”, a „tökéletesedés eszközének”, vagy egyéb hasonlónak mond.

De mi is ez? Főleg a filmeknek köszönhetően sokan ezt úgy képzelik, hogy a harcművészethez egy kicsit „ücsörögni” kell, aztán jön a jól időzített „megvilágosodás”, s onnantól kiváló mester lesz az ember. Sajnos ez nem így működik.

A harcművészet komoly műveléséhez, s kiváltképp az önvédelemhez nem elég a technikákat elsajátítani. Minden megnyilvánulásunkban, így a mozgásunkban is minden pillanatban magunkat fejezzük ki. A gyávaság, lustaság, döntésképtelenség, felnőni nem akarás, állandóan másra támaszkodás mind nyomot hagy rajtunk. S adott helyzetben az utunkba áll. Ahhoz, hogy előrejussunk, túl kell tudni ezeken lépni. A jól művelt harcművészet, s a jó oktató segít felnőni. Megtanít élni.

Elsősorban persze, zsigeri alapigazságokra tanít. „Nem mindig akkor pihenhetünk, ha fáradtak vagyunk.” „Húzd ki magad!” „Tartsd egyenesen a gerinced!” „Nézz előre!” „Mindig figyelj oda, hogy mi történik!” Önállóságra, tartásra, a saját erejében való bizalomra neveli a tanítványt. Ez a kulcsa annak, hogy boldoguljon az edzőteremben, képes legyen megvédeni magát, s előbbre jusson az életben is.

Kiss Zsolt
Kung-fu és Qigong oktató
harcművészeti szakíró

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)