Az oldalon cookie-kat és a Google Analytics szolgáltatását használjuk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk a honlapunkon.

Ha kikapcsolja a cookie-kat, annak hatása lehet az oldal működésére. A beállításokat bármikor megváltoztathatja, kérjük ezzel kapcsolatban nézze meg a böngésző információkat, vagy a segítség oldalt.

Hogyan válassz harcművészetet?

• Sok az infó és nem tudsz eligazodni közöttük?
• Odáig eljutottál, hogy vannak övek, meg vizsgák, meg pizsamás keletiek rugdosnak, de a többi érthetetlen katyvasz?
• Segítünk eligazodni!

  KATTINTS IDE  
s olvasd el a továbbiakat!

Miért művészet a harcművészet?

A harci művészetek művészet szava gyakran félreértések forrása. Sokan nem értik, hogy a harc hogyan is lehetne művészet, vagy még inkább valami olyasféle szabályozást feltételeznek, amitől a harci mozgások szépek, vagy valamilyen módon szabályosak lesznek. Ugyanezért gyakran összekeverik a versenyeket, a sporttá vált stílusokat a harcművészettel.

Valójában a harcművészet nem a szépsége miatt művészet, s nem is valamiféle „sportszerűségre való törekvés“ miatt. A régiek nem voltak ostobák. A klasszikus harcművészetek alkalmazásai csataterekre készültek, ahol nem osztottak fair play díjakat, s a harci hatékonyságot sem áldozta volna fel bárki is azért, hogy a mozgások pusztán szépek legyenek. (Persze a több ezer iskola közé „becsúszott“ néhány ebből a fajtából is.)

Sokkal közelebb kerülünk a megoldáshoz, ha azt nézzük meg, hogy mit is értünk művészet alatt. Ebben ugyanis nincs túl sok eltérés a távol-keleti és az európai elgondolás között.
Miben különbözik a festőművészet az egyszerű festéstől? Vagy miben különbözik a faragóművész alkotása bármilyen más faragványtól? A festés önmagában még csak egy technika. Művészetté úgy válik, hogy megvalósítjuk, kiteljesítjük, vagy ha úgy tetszik tökéletesítjük a festést. S persze nem utolsó sorban a hozzáadott szellemi értéktől sokkal több lesz, mint egy ügyes technika.

Mindezek a harci művészetekre is tökéletesen helytállóak. A harci technikák, amiket használunk több száz, olykor több ezer év alatt formálódtak olyanra, amilyennek ma ismerjük. (Ismerek egy majd háromezer éves ábrázolást amin olyan harci technikákat mutatnak be, amit máig változatlan formában használnak több kung-fu stílusban.) Ezalatt számtalan alkalommal próbálták ki valós küzdelmekben, csatatéri körülmények között, s nemzedékek sora adta hozzá tapasztalatait. Mindeközben a kung-fu sokkal több lett mint egyszerűen harci technikák okos gyűjteménye. A kung-fu kinek-kinek a tökéletesedés eszköze, aktív meditáció, vagy a hosszú élet, s az egészség és életerő megőrzésének módszere.

Kiss Zsolt
Kung-fu és Qigong oktató
harcművészeti szakíró

 

Tetszett a cikk?
Kérjük értékeld!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)