Az oldalon cookie-kat és a Google Analytics szolgáltatását használjuk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk a honlapunkon.

Ha kikapcsolja a cookie-kat, annak hatása lehet az oldal működésére. A beállításokat bármikor megváltoztathatja, kérjük ezzel kapcsolatban nézze meg a böngésző információkat, vagy a segítség oldalt.

Hogyan válassz harcművészetet?

• Sok az infó és nem tudsz eligazodni közöttük?
• Odáig eljutottál, hogy vannak övek, meg vizsgák, meg pizsamás keletiek rugdosnak, de a többi érthetetlen katyvasz?
• Segítünk eligazodni!

  KATTINTS IDE  
s olvasd el a továbbiakat!

Mit adhat ma a harcművészet?

A harci technikák ma is aktuálisak. Bizonyos elintézési módokhoz makacsul ragaszkodik az emberiség, s erre nem árt felkészülni.
A másik, talán sokkal fontosabb, amit ki-ki vérmérséklete és gondolkodása alapján „emberformálásnak”, a „tökéletesedés eszközének”, vagy egyéb hasonlónak mond.

Miért művészet a harcművészet?

A harci művészetek művészet szava gyakran félreértések forrása. Sokan nem értik, hogy a harc hogyan is lehetne művészet, vagy még inkább valami olyasféle szabályozást feltételeznek, amitől a harci mozgások szépek, vagy valamilyen módon szabályosak lesznek. Ugyanezért gyakran összekeverik a versenyeket, a sporttá vált stílusokat a harcművészettel.

Hogyan válassz harcművészetet?

Manapság már Magyarországon is a legkülönbözőbb alapgondolatú és mozgásformájú stílusok széles választéka áll a gyakorolni vágyók rendelkezésére.
így mindenki megtalálhatja az ízlésének és érdeklődésének legmegfelelőbb irányzatokat.
De hogyan válaszd ki a tömegből, ami Téged érdekel?
Mit kérdezz az oktatóktól?
Mit nézz meg az edzésen?
Az első és legfontosabb lépés, hogy légy tisztában vele, hogy mit szeretnél!

Megtámadták a tanítványomat…

Nem először fordult elő. De hosszú ideig nem voltak igazán kezdő tanítványaim, az meg nem lepett meg annyira, hogy egy régóta harcművészettel foglalkozó srác képes megvédeni magát. Sok minden eszembe jutott az esetről.

Wihng Cheun, Wing Chun, Ving Chun, Ving Tsun, Wing Tsun…

Miért ez a sokféle írásmód, és mi közöttük a különbség?

Ezen a téren elég nagy a zűrzavar, s egy kívülállónak kivált nehéz eligazodni benne. Emiatt lesznek bonyolultabb részek a cikkben (Előre is elnézést kérek érte!).

Nők és önvédelem 2. rész

Miben más a nőket ért támadás, mint a többi, és milyen formái vannak?

A bűnelkövetők többsége jellemzően felnőtt férfi, aki számára idegen, felnőtt férfiak sérelmére követi el tettét. A statisztikák szerint (vagyis ebben természetes mód csak az ismertté vált esetek szerepelnek) az áldozatok több mint 90 %-a nagykorú. Ennek kétharmada férfi. És szintén kétharmad arányban az áldozat nem ismerte az elkövetőt. Bár erre a rendőrségi statisztikák nem térnek ki (nem is ismerik igazából ezt a megkülönböztetést), de a számok valószínűsítik, hogy ennek egy jó része az úgynevezett „dominanciaharc” körébe tartozik. (Lásd előző cikkben!)

Nők és önvédelem 1. rész

Amilyen mértékű a különbség nők és férfiak között testalkat, lelki alkat, viselkedés szempontjából, pont ugyanakkora különbség van a nők és férfiak számára alkalmazható harci mozgások között is. Ennek ellenére a legtöbb iskolában mai napig azt látjuk, hogy a nőknek ugyanazokat az alkalmazásokat tanítják, mint a férfiaknak. Hogy súlyosbítsák a helyzetet, legtöbbször még ezeket a technikákat is csak egy másik nővel, vagy egy gyengébb testalkatú férfival próbáltatják ki.

Erőszakról és típusairól Avagy mit kezdjünk vele? 2. rész

Az első részben foglalkoztam azzal, hogy miért létezik egyáltalán erőszak, és milyen típusai léteznek az ember esetében. Ebben a részben sorra veszem, hogy milyen „beépített” reakcióink léteznek az erőszakra, s azt hogyan lehet felhasználni, illetve, hogyan befolyásolja ezt a nevelés. Hogy mi történik a szervezetünkben egy összecsapás során. Végül, hogy mi a különbség ebből a szempontból férfi és nő között.

Erőszakról és típusairól Avagy mit kezdjünk vele? 1. rész

Miért létezik egyáltalán erőszak? Bármilyen élőlényt vizsgálnánk meg itt a Földön, azt látnánk, hogy a fennmaradásához és a szaporodásához (vagyis a faj továbbéléséhez) különféle erőforrásokra van szüksége. Amik adott helyen és időben csak korlátozott módon állnak rendelkezésre. Így minden élőlény azt magának és - egyre táguló szerveződésű - csoportjának akarja megszerezni (Embernél: család, nemzetség, törzs, nép, stb.). Így ez óhatatlan összeütközésekhez vezet. Aki ebben a versenyben nem akar részt venni, az éhen marad. Ha sorozatosan éhen marad, akkor elpusztul. Vagy nem jut neki pár. Amivel el is tűnik a vérvonala. Vagyis a tét sem volt kicsi. Az „én lakom jól, vagy te laksz jól” között ma sem egyszerű átmeneti megoldást találni. Még egyértelműbb a helyzet a húsevésre szakosodott élőlényeknél. Tárgyalásos alapon a farkas nem fog báránycombot szerezni…

Jogos védelem

Ha abba a helyzetbe kerülünk, hogy használni kell a tudásunkat a való életben, az sokszor nem ér véget a sikeres védekezéssel, a történet a bíróságon folytatódhat. Ezért nem árt, ha tudjuk, mik a lehetőségeink, s mire számítsunk.

A törvényi szabályozás a rendszerváltozás óta többször is változott, utoljára épp a közelmúltban. Emiatt is sok a közkeletű téves, vagy elavult információ. A minket közelebbről érdeklő rendelkezést a Büntető Törvénykönyv ismerteti a büntethetőséget kizáró okok között (vannak egyéb kapcsolódó rendelkezések és állásfoglalások is, amit érdemes ismerni, de számunkra ez a legfontosabb).
Először is nézzük a törvény pontos szöveget (Fontos, hogy az idézett szöveg a könyv írása idején, a 2017. márciusi állapotot tükrözi!):