Az oldalon cookie-kat és a Google Analytics szolgáltatását használjuk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk a honlapunkon.

Ha kikapcsolja a cookie-kat, annak hatása lehet az oldal működésére. A beállításokat bármikor megváltoztathatja, kérjük ezzel kapcsolatban nézze meg a böngésző információkat, vagy a segítség oldalt.

十八般兵器 五師
Shi Ba Ban Bing Qi Wu Shi
Sahp Baat Bun Bing Hei Ng Si
18 alapfegyver és az 5 tanító

Kína sokezer éves történelme során fegyvertípusok tucatjait hozta létre, illetve vette át a környező népektől. Ezzel természetesen megteremtette ezek (nemegyszer igen sajátos és csak náluk megtalálható) használati módjait.
Amikor a kínai fegyverekről van szó, igen gyakran emlegetik a 18 alapfegyvert. Ez a 18 fegyver volt hivatott megadni azokat a fegyverkezelési alapokat, mely alapján bármely kézifegyver kezeléséhez alapvető jártasságot szerezhetett a harcművészet gyakorlója. Használatuk oly általános volt a kínai harci művészetekben, hogy némelyik korban a Kung-fu-ban való jártasságot is szinte közmondásszerűen a 18 alapfegyver ismeretének mondták.
Ezek a fegyverek persze változtak az idővel. Volt ami kikopott a használatból, s voltak újonnan megjelent típusok. Emellett ez a felosztás stílusonként is változhatott (pl. a Shaolin is 18 Shaolin alapfegyverként tárgyalja).


Egy XIV. századi leírás ezt a felsorolást adja:
1. hosszú lándzsa
2. kalapács
3. hosszú íj
4. csuklós bot
5. rövidbot
6. visszacsapó íj
7. kard
8. lánc
9. bárd
10. kampós kard
11. Guan Dao
12. csatabárd
13. alabárd
14. pajzs
15. bot
16. lándzsa
17. gereblye
18. villa

Ötszáz évvel később ez már így nézett ki:
1. lándzsa
2. szablya
3. egyenes kard
4. bot
5. Guan Dao
6. páros kampós kard
7. páros szablya
8. páros kalapács
9. alabárd
10. kétkezes bárd
11. holdfogú lapát (papi ásó)
12. háromágú villa
13. kettős „sétabot”
14. harci korbács
15. kötél
16. pajzs és „fűzlevél” rövidkard
17. háromrészes bot
18. páros kés

E felosztásokon belül ki szoktak emelni öt fegyvert, ami a többi „tanítója“, ami annyit jelent, hogy ezeknek a fegyvereknek a használata tartalmazza azokat a mozgásokat, amik a szálfegyverek kezeléséhez szükségesek. Ezek az alábbiak:

1. lándzsa
2. szablya
3. egyenes kard
4. bot
5. Guan Dao

Tetszett a cikk?
Kérjük értékeld!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)